Type-C چیست ؟

در واقع کاربر روی دستگاه خود یک ورودی و یک کابل دارد که با استفاده از آن می تواند هر چیزی را به دستگاه خود متصل نماید. یعنی مثلاً از این ورودی و کابل می توان برای اتصال هارد، صفحه نمایش، لوازم جانبی صوتی، گوشی های هوشمند و حتی شارژر لپ تاپ استفاده کرد.

type-c

در حال حاضر بیشتر دستگاه ها توسط کابل های USB-A به سایر دستگاه ها متصل می شوند. این کابل ها دارای یک سر مستطیل شکل هستند که برای اتصال به مثلاً درایو لش، صفحه کلید ، ماوس، هارد و سایر لوازم جانبی بکار می روند.

ورژن های USB

ورژن های مختلفی از USB معرفی شده من نمی خوام خیلی ریز بشم چون هدف اصلی USB Type-C هست . فقط در این حد بدونید که USB 1  و USB 2 و USB 3 معرفی شدن و چند وقت پیش هم ورژن USB 3.1 معرفی شد که قابلیت های بهتری نسبت به USB 3.0 داره . این یو اس بی type c هم از تمام قابلیت های ورژن USB 3.1 پشتیبانی میکنه .

اما در انتهای دیگر کابل USB-A اتصال دهنده های متفاوتی می تواند وجود داشته باشد. مثلاً Micro USB که برای اتصال به بیشتر گوشی های هوشمند استفاده می شود یا Mini USB که برای اتصال گجت های مختلف استفاده می شود. علاوه بر انواع ذکر شده USBهای دیگری نیز وجود دارند که عبارتند از Micro USB-B که برای برخی از دستگاه ها که برای ذخیره اطلاعات استفاده می شوند و یا USB-B که برای اتصال چاپگر ها کاربرد دارند.

این تنوع گاهی مشکل آفرین خواهد بود. یعنی کاربر برای اتصال لوازم جانبی مختلف باید انواع کابل ها را در اختیار داشته باشد. مشکل دیگر این است که اگر هر کدام از این کابل ها گم شود پیدا کردن یدکی آن کاهی غیر ممکن است.

همان طور که گفته شد برای راحتی کار، سرعت و جلوگیری از بکار بردن انواع مختلف کابل های USB با انواع سری های، کابل های USB-C به بازار ارائه شدند. معمولاً در هر دو سر این کابل ها اتصال دهنده های یکسانی قرار دارند که برای اتصال انواع دستگاه ها به یکدیگر کاربرد دارند.

USB Type-C – شکل ظاهری

از نظر ظاهری خیلی شبیه به همین کانکتور و یا پورت مایکرو یو اس بی Type B هست اما لبه هاش گرد شدن یعنی دیگه جهت یا نشونه ای روش نیست .

type-c

USB Type-C – توان انتقالی

حداکثر توان انتقالی یعنی توانی که از طریق درگاه USB می تونه به یه دستگاه منتقل بشه و اتفاق بدی نیفته . این عدد در USB 2 حدود ۵۰۰ میلی آمپر یا ۲.۵ وات هست ، در USB 3 حدود ۹۰۰ میلی آمپر یا ۴.۵ وات هست اما در USB Type-C این رقم ۵۰۰۰ میلی آمپر یا ۱۰۰ وات !!! هستش . به خدا خیلی حرفه . لازمه بگم که ولتاژ خروجی در USB-C می تونه تا 20 ولت باشه . یعنی 20 ضربدر 5 آمپر میشه 100 وات !

USB Type-C – انتقال و شارژ همزمان

یکی از اتفاقای خوبی که در مورد کابل USB Type-C افتاده اینه که همزمان هم دستگاه شارژ میشه و هم می تونید انتقال اطلاعات بدید . مثلا همینطور که تصویر لپ تاپ رو به تلویزیون منتقل میکنید می تونید لپ تاپ رو شارژ هم کنید . فرقی نمیکنه کابل کدوم طرفیه و سیگنال های ویدئو چجوری منتقل میشن ( در ادمه توضیح میدم ) ضمنا کابل USB Type-C می تونه دقیقا به پورت Display Port روی لپ تاپ ها بخوره و ویدیو رو منتقل کنه . از طرف دیگه در آینده ای نزدیک ، احتمالا کابل HDMI و کابل MHL هم نابود بشن و جاشون رو همین کابل نوع C بگیره چون تصویر هم انتقال میده .

حداکثر توان انتقالی، یعنی توانی که از طریق درگاه USB می‌تواند به یک دستگاه منقل شود، در USB 2.0 تقریبا ۵۰۰ میلی‌آمپر یا ۲.۵ وات و در USB 3.0 در حدود ۹۰۰ میلی‌آمپر یا ۴.۵ وات بوده؛ اما در USB 3.1 این عدد به ۵۰۰۰ میلی‌آمپر یا ۱۰۰ وات رسیده است! باید خاطرنشان کنیم که در سری C قابلیت انتقال ولتاژ تا ۲۰ ولت و شارژ همزمان با انتقال داده وجود دارد.

 

/01

/02

/03

/04

/05

/06

/07